2010. május 3., hétfő

Networkshop 2010

Lehetőséget kaptunk, hogy a Marton József által fejlesztett keresőt bemutassuk a debreceni Networkshop konferencián.

Könyvtárunkban az osztályozás során az ETO-t (Egyetemes Tizedes Osztályozást) használjuk. Munkánk eredményével az olvasó az on-line kereső felületen találkozik. Az integrált könyvtári rendszerek általában kétféle keresési lehetőséget kínálnak fel. A "böngésző" keresés az ETO hierarchikus szerkezetén keresztül ad áttekintést a gyűjteményről. A" kereső" keresés találati halmazától elvárjuk, hogy az egyszerre elégítse ki a teljesség és a pontosság kettős követelményét.

Az ETO jelzetek keresésénél figyelembe kell vennünk a jelzetek felépítését, az egyes részek szemantikáját. A BME OMIKK on-line katalógusának fejlesztése nyomán elkészült kereső lehetővé teszi az ETO szemantikailag önálló részjelzetei szerinti keresést. A keresési módszer alkalmazásával új, az adatbázisban eddig rejtetten meglévő információkhoz juthatunk el. Előadásunkban példákkal illusztrálva mutatjuk be, hogy az egyszerű és összetett jelzetek valamint az önálló és nem önálló általános alosztások szerinti keresést hogyan támogatja a keresőrendszer. Kísérletet teszünk a találati halmazok teljességének és pontosságának megadására is.

Felhívjuk a figyelmet a tartalmi keresés fontosságára a könyvtári katalógusokban. Az információkereső nyelvek jobb megjelenítése, és a differenciált keresési lehetőségek kialakítása révén lehetőség nyílik a könyvtári dokumentumok használtságának növelésére.

Az előadás a Networkshop honlapján tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése