2010. március 31., szerda

Internet Fiesta - ETO ünnep

Az Internet Fiesta keretében lehetőség nyílt könyvtárunkban az új ETO keresési módszer bemutatására. Ezúttal meghívott vendégeink ismerhették meg Marton József informatikus munkatársunk által létrehozott keresőt. Kollégáink korábban a teázóban (lásd Az ETO titkai című blogbejegyzést) már találkoztak az új módszerrel.

Napjaink könyvtárosai számára nagy kihívást jelent az internet. Az internet közvetítésével értékes információk érhetők el. Nekünk könyvtárosoknak sem kell azonban szégyenkeznünk. A könyvtári gyűjteményeket elkötelezett könyvtáros nemzedékek sora válogatta, gyűjtötte, katalogizálta. Gondoskodunk ezek őrzéséről, szolgáltatásáról.

A Google jól feltérképezi a webes tartalmakat. Segítségével könnyen, gyorsan kapunk választ keresőkérdéseinkre. A könyvtári gyűjtemények bemutatására az on-line katalógus hivatott. Nem lehetünk azonban elégedettek azzal, ha a cím vagy szerző ismeretében találjuk csak meg az egyes műveket. Egy adott témakör kapcsán is össze kell tudnunk gyűjteni a rendelkezésre álló dokumentumokat. E célból jöttek létre a könyvtári világban az információkereső nyelvek. Fontos, hogy ezeket úgy jelenítsük meg az on-line keresőfelületen, hogy valóban segítsék a keresést.

Mi a BME OMIKK-ban az OSZKÁR Tezauruszt és az ETO-t használjuk. "Az ETO szép" írta Ungváry tanár úr a könyvtárosok levelezőlistáján. Alkalmazása a hazai könyvtárakban komoly múltra tekint vissza. Karbantartása, fejlesztése a hágai UDC Consortium révén napjainkban is folyamatos. Hazánkat Hágában Barátné Hajdú Ágnes képviseli. A Könyvtári Intézet közreműködésével 2005-ben megjelent az ETO középkidása.

Az on-line ETO mutatóban a jelzetek sorrendjét a Segédtáblázatok előírása határozza meg. Ily módon a böngészőben tükröződik az ETO hierarchikus szerkezete. A keresés eredményeként kapott találati halmaz elemei bibliográfiai rekordok. Azt várjuk, hogy a találati halmaz valamennyi eleme feleljen meg a keresőkérdésnek. Valamint minden olyan rekord kerüljön be a találati halmazba, amely kielégíti a keresőkérdést. Ennek a kettős követelménynek úgy tudunk megfelelni, ha a keresés során figyelembe vesszük a jelzetek felépítését. Az új keresési módszer segítségével lehetőség nyílik az ETO szemantikailag önálló jelzetrészei szerinti keresésre is.

Az on-line katalógus a könyvtár reklám felülete is egyben. Megmutatja milyen dokumentumok találhatók az egyes témakörökben könyvtárunkban. Ha az olvasók rátalálnak a keresett művekre, kölcsönzik azokat, javulni fog a használtsági statisztika, leporolódunk. Marton József által fejlesztett keresési módszer egy első, jó irányba tett lépés a barátságos katalógus felé vezető úton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése